Om mig

Mathias Knutsson hemmakock lchf

Jag heter Mathias Knutsson och jag är en passionerad hemmakock. Jag lagar allt ifrån husmanskost till festmat och vidare till Indiskt, Italienskt och asiatiskt.

Ingen utmaning är för stor när jag väl har bestämt mig och jag har inget emot att lägga timmar på att komponera den perfekta måltiden.

Det vill säga, om jag gör en Indisk måltid så ingår förstås papadums med chutney, själva curryn (ofta två varianter), naan-bröd, mango-lassi och eventuellt någon efterrätt med kardemumma, saffran eller mango.

Jag går också in för att ständigt förbättra mina recept och gör små ändringar längs vägen tills jag når det jag anser är perfektion (för tillfället). Jag kan knappast beskriva hur lycklig jag var första gången jag verkligen fick till en pizzasallad så att den smakade som det brukar på bra pizzerior. Detta kanske låter trivialt men när man inser att det krävs 14 ingredienser för ett riktigt lyckat resultat så bör man ändra uppfattning.

Från ett matlagningsperspektiv har jag den stora lyckan att arbeta hemifrån, vilket gör att jag har full tillgång till mitt eget kök och mina ingredienser på lunchen eller så snart jag har slagit ihop datorn för dagen. Detta underlättar naturligtvis för mig att följa principen att varje mål ska vara gott, nyttigt och lagat med omsorg.

 

Mina erfarenheter av LCHF

Sedan Maj 2012 äter jag i huvudsak enligt LCHF. Detta är i sig ett naturligt steg för mig som började med GI någon gång 2002. För mig har denna förändring i kosthållning betytt att jag har gått från överviktig till normalviktig (och tappar fortfarande, om än långsamt) samt att jag inte längre har de magbesvär jag levt med så länge jag kan minnas.

Om jag är noga med vad jag stoppar i mig i veckorna öppnar detta även möjligheten för att vara litet friare till helgen. Jag kan till exempel baka och njuta av en hemlagad pizza om det är just det jag längtar efter. Däremot kan jag inte ”fuska” flera dagar i följd i och med att detta snabbt straffar sig i form av magbekymmer och omställningsbesvär (vid återgång till LCHF). På det viset är det hela rätt självreglerande.

Jag får passa på att understryka att när jag ”fuskar” så är det oftast i form av maträtter som jag anser inte går att efterlikna inom ramen för LCHF. Detta innebär inte att jag vräker i mig bullar och godis. Socker har jag i princip inget som helst sug efter. Det ger bara hjärtklappning och illamående.

Så för att summera: LCHF fungerar förträffligt för mig och har bara gett mig hälsofördelar. Det är inte heller något som begränsar vad man kan åstadkomma i köket – tvärtom, det innebär en utmaning där det gäller att söka nya vägar och att hitta alternativ till gamla tråkiga potatisar och pasta.

Jag har full förståelse för att det finns gott om människor som inte följer LCHF och jag känner inget behov av att försöka övertala dem. Istället fokuserar den här bloggen på att ge handfasta tips som gör att man kan lyfta nivån på olika maträtter ytterligare ett snäpp. När jag kan anpassar jag dessa för både LCHF och icke-LCHF.