En indisk curry med smak av koriander

oktober 25, 2013

Nu när det börjar på att bli litet ruggigare väder ute känns det mysigt att sitta inomhus och äta någon form av varm gryta. Eftersom jag är helt såld på Indisk mat så händer det ganska ofta att jag lagar någon form av curry. Det är mitt eget recept men det får nog klassas som någon form av chicken Madras. Man kan laborera rätt mycket med styrkan och tillsätta chili, eller frästa lökklyftor för en dopiaza.

Indisk curry – kryddig med smak av koriander (6-8 portioner)

  • 2 gula lökar
  • 1 -2 burk(ar) krossad tomat
  • 1 dl grädde
  • 2-3 msk smör
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk ingefära (stor som ett ägg)
  • 2-4 msk honung efter smak – mycket sötma ska uppnås
  • 1-2 msk Curry-pulver (santa maria är bra) – var försiktig – ger styrka!
  • Upp till 1 tsk malen kardemumma
  • ev någon halv tsk gara masala krydda
  • ev någon halv tsk gurkmeja – OBS – för mycket blir beskt!!!
  • 1 köttbuljongtärning
  • c:a 1,5 kg kyckling i tärningar
  • Färsk korriander

 

Hacka löken grovt och koka mjuk i vatten. Slå av vattnet och mixa löken till puré. Tillsätt tomaten i mixern och puréa ihop med löken.

Koka purén länge!!! (så mycket vatten som möjligt ska bort). Tillsätt efter hand grädden men se till att vätskan kokar bort.
Klicka i smör och fortsätt koka bort vätska. Rör ned buljong

Pressa / riv vitlök och ingefära och tillsätt till såsen (använd gärna vitlöksfat). Häll i currypulver, kardemumma, och ev gara masala och gurkmeja (för mycket gurkmeja kan bli beskt – smaka!)

Fräs kycklingen snabbt och varmt – porerna ska stängas men kycklingen ska inte bli genomstekt. Man kan ha på litet curry när man steker men se upp så kryddan inte blir bränd.
Om man steker flera omgångar kyckling i samma panna bör man diska ur den och ha i nytt smör – annars riskerar man att kryddan bränns.

Tillsätt kycklingen i currrysåsen. Se till att såsen täcker kycklingen och koka ett tag på svag värme, sänk sedan till lägsta läget på plattan och kycklingen lagas c:a 30 minuter. Den svaga värmen gör att kycklingen håller sig saftig.

Tillsätt färsk korriander – spara litet till garnering

Servera med basmatiris och naanbröd eller med blomkålsris och utan bröd om så önskas.

En kryddig kycklingcurry med smak av färsk koriander

En kryddig kycklingcurry med smak av färsk koriander, här serverat med basmatiris och nygräddade garlic naan.

One thought on “En indisk curry med smak av koriander

  1. Nina Wictorin

    Indiska recept får man aldrig nog av- ett av de mest spännande matländerna, enligt mig! Detta receptet får man ju testa! Kolla gärna in min indiska gryta ( senaste inlägget på min blogg) om du vill 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.