Man tager vad man haver…

Vi svenskar slänger cirka 100 kg mat per person och år. Cirka hälften är fortfarande fullt ätbart. Detta tycker jag är synd och skam. I mitt fall är svinnet mycket, mycket mindre. Jag skulle vilja påstå att jag nästan aldrig slänger någonting. Visst händer det att en morot blir dålig då och då, men det är billig mat som man inte gråter över att stoppa i soptunnan.

För att minska svinnet vill jag dela med mig hur jag hur jag hanterar min mat och mina råvaror.

1) Bäst före-datum är ingen magisk dag då en vara helt plötsligt blir dålig. En obruten förpackning kan vara i flera dagar längre. Vissa råvaror som ägg håller betydligt längre och duger att baka på etc. Det hela handlar om att att lukta och smaka på råvaran. Luktar det och smakar det inget konstig är råvaran helt som den ska. Är man dock tveksam bör man nog välja att slänga – annars kan detta komma tillbaka som en gnagande känsla när man väl sätter sig ned för att äta och det kan förstöra en hel måltid och även framtida måltider med samma rätt.

2) Frysen är till för råvaror och inte matlådor (om du inte har ett bra system för det). När något färdiglagat åker in i frysen är det stor risk att det inte åker fram igen förrän det är fullt av iskristaller och rätten under är oidentifierbar.

3) Välj vad du lagar baserat på råvarors bäst före-datum. Istället för att tänka ”vad är jag sugen på idag” bör man tänka ”vad blir dåligt om jag inte lagar det snart”. På det här sättet omsätter man varorna i kylskåpet. Jag brukar dessutom se till att köpa varor med långt datum när jag handlar.

4) När du handlar: Köp inte bara varor som måste ätas inom ett par dagar. Fläsk, bacon, korvar, fryst mat etc står sig länge. Då hinner man äta upp den där köttbiten som går ut på torsdag.

5) Laga en rejäl laddning mat när du ändå håller på. Att laga mat till kvällen som även räcker till lunchen dagen efter innebär i princip lika mycket jobb som att bara laga för målet man just ska äta. Jag brukar tänka på detta när jag gör en indisk gryta eller liknande som tar timmar att förbereda. Utslaget på antal gånger jag får njuta av maten är tidsåtgången låg. Dessutom vet jag inte hur jag skulle kunna få tag på någon bättre mat i krokarna där jag bor.

6) När du skriver en inköpslista, tänk på hur affären du brukar handla i är uppbyggd och gruppera varor efter det. Dvs ”lök, morot, tomat” skrivs på samma ställe och helst i ordningen du passerar avdelningarna i affären. Då går det fort att handla och efter ett tag vet man automatiskt vad man har hemma eller vad som behöver kompletteras. På så vis har du alltid de råvaror du behöver och kan laga de rätter du känner för.

Det var i alla fall några tips från min sida. Har ni fler får ni gärna lämna en kommentar.

1 svar på ”Man tager vad man haver…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.