Korvgryta – En riktig klassiker

Idag fick det lov att bli en riktig klassiker: Korvgryta! En rätt som åtminstone förr i tiden lagats i många hemkunskapsklassrum. Det här är min tappning som anpassats till liberal LCHF / GI.

För er som inte följer någon av dessa dieter är tipset att byta några av rotsakerna mot 3-4 potatisar i skivor.

Den här rätten går enkelt och snabbt att tillreda (c:a 20 min)

Ingredienser för 3-4 portioner

 • 1 falukorv med hög kötthalt – typ Deli (c:a 550g)
 • c:a 5 dl vatten – tillräckligt för att täcka rotsakerna som ska i först
 • 3 medelstora morötter
 • 2 palsternackor / bit rotselleri
 • 2 stjälkar stjälkselleri
 • 2 tomater
 • 1 bit purjolök eller vanlig lök
 • några kvistar persilja
 • 2-3 msk senap
 • 1 – 1,5 tärning köttbuljong
 • Eventuellt en rejäl klick creme fraishe

 

Det viktigaste att tänka på när man gör den här rätten är att ingredienserna behöver olika lång koktid. Mitt tips är att börja med att hetta upp vattnet i en vattenkokare medan man skalar rotsakerna – då vinner man mycket tid.

Skiva / tärna rotsakerna (och potatis om man vill) och lägg dessa i en 5 l gryta eller större. Häll över det uppkokta vattnet och se till att allt börjar koka så fort som möjligt. Lägg i buljongtärningen och klicka i senap.

Fortsätt nu att skiva stjälkselleri, tomater och lägg på ett fat. Har man vanlig lök är det läge att skiva / klyfta den med. Falukorven skivas och delas i halvor (blir drygare och mer utspritt så) och läggs på ett annat fat.

När rotsakerna är näst intill genomkokta häller man i tomat, stjälkselleri (och vanlig lök). Detta får puttra lugnt i någon minut eller två.

Falukorven läggs i på slutet och behöver mer eller mindre bara bli varm. Sist av allt strör man i purjolök och persilja – spara litet till dekoration vid upplägg.

Smaka av – det ska vara tillräckligt med sälta och du ska kunna känna senapssmaken.

Servera med hjälp av hålslev eller liknande. För att öka fetthalten för oss LCHF-are klickar vi på litet 40% creme fraishe, vilket också ser snyggt och prydligt ut.

Om det blir mycket spad över går det utmärkt att ha som bas till en soppa.

En klassisk korvgryta med rotsaker, tomat, stjälkcelleri, purjolök, och persilja i en härlig senapsbuljong

En klassisk korvgryta med Deli-falukorv, rotsaker, tomat, stjälkselleri, purjolök, och persilja i en härlig senapsbuljong

2 svar på ”Korvgryta – En riktig klassiker

 1. Alltid härligt med redig husmanskost- smask! Vilken fin blogg du har förresten 🙂 Instämmer helt med din ”liberala” lchf-filosofi! Äter lchf sedan några år tillbaka, men då och då slinker en pizza eller sushi ner 🙂

 2. Tack Nina! Jag håller med. Jag kör ganska strikt i veckorna men tillåter mig att gå utanför LCHF-ramen när det verkligen är värt det. Kul att du tycker om bloggen – jag har jobbat väldigt mycket med utseendet.

  Mathias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.