Pizzasallad som på pizzerian

Hur gör man en riktigt bra pizzasallad? Varför smakar min sallad så annorlunda jämfört med den som alla pizzerior verkar kunna göra? Dessa två frågor gäckade mig i många år tills jag äntligen hittade ett bra grundrecept på nätet. Sedan dess har jag naturligtvis gjort en rad modifikationer och testat olika tekniker.

Pizzasallad är för oss svenskar ett måste-tillbehör till pizza men passar även till köttfärsgratänger, pajer, olika kötträtter och mycket mycket mer. Blev även tillfrågad av min kusin om jag tänkte lista några vegetariska recept på min sida. Detta kvalar naturligtvis in under vegetariskt så väl som LCHF, GI, och ”vanlig mat”.

Ingredienser (en stor salladskål full)

  • c:a 1/3 stort vitkålshuvud
  • 3/4 dl matolja
  • drygt 1/3 dl 12%-ig ättika
  • c:a 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk ICA sötströ eller liknande / 2 tsk socker
  • litet grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk Italiensk salladskrydda (Santa Maria är bäst)
  • 1,5 – 2 msk senap (skånsk grovkorning)
  • 1 vitlöksklyfta – pressad / puréad
  • en halv burk färdig salladspaprika

 

Börja med att strimla vitkålen som helst ska vara av den typ man hittar på vintern och inte nyodlad. Bäst resultat får man om man använder osthyvel, då blir det mycket saftigt men det är också litet pilligt. Det brukar sluta med att jag skär det sista med kniv plus sopar golvet rent från vitkålsstrimlor som trillat iväg. Slutresultatet bör vara en rejäl skål med vitkålsstrimlor.

Blanda dressingen:
Jag brukar använda Winborgs ättika som är 12%-ig. Då fyller jag ett decilitermått med drygt en tredjedel ättika. Sedan häller jag i äppelcidervinäger så att det når en bit över halvdecilitersträcket. Sist fyller jag på med vatten så det hela blir en dl.

Alla övriga ingredienser utom salladspaprikan ska i dressingen. Vitlöken rivs med fördel på vitlöksfat. Blanda med visp och slå över vitkålen.

Trä på ett par plastpåsar / fryspåsar på händerna och massera / knåda in dressingen i vitkålen tills den blir mjuk. En del recept pratar om att slaka vikålen, dvs att snabbt hälla varmt vatten på den genom ett durkslag. Jag har testat och bedömt detta som onödigt.

Smaka av! Om det inte smakar rätt är det troligtvis salt, senap, ättika (vinäger) eller en gnutta salladskrydda som saknas. Sältan och senapen styr smakriktningen och ättikan / vinägern syrligheten. Salladskryddan kan vara pricken över i. De som gillar vitlök kan även testa att öka mängden.

Blanda sist av allt i salladspaprikan. Gör man det tidigare är det risk att man mosar den om man behöver röra om. Häll eventuellt även i litet av spadet.

Det är en myt att pizzasallad måste göras flera dagar i förväg. Den kan bli bättre nästa dag om den får stå i kyl men det är även risk att syrlighet / sälta försvinner och man måste justera litet.

Pizzasallad, som den ska smaka!

Pizzasallad, som den ska smaka!

1 svar på ”Pizzasallad som på pizzerian

  1. Pingback: Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl | Mathias Mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.