Korv Stroganoff – en husmansklassiker

maj 27, 2014

När jag köper falukorv försvinner den ofta fort och blir till falukorv i ugn om min fru får bestämma. Hon är inte överförtjust i korv Stroganoff. Det är däremot jag och då och då lyckas jag vara först till kvarn. Det som är bra med den här rätten är att man kan göra såsen på många sätt: med färsk tomat, krossad tomat eller tomatpuré som är min favorit. Som vanligt höftar jag när jag lagar mat men det här är det ungefärliga receptet. Se bara till att smaka av såsen så att den blir lagom salt, syrlig och har en viss sötma.

Korv Stroganoff (4 portioner)

  • En falukorv med hög kötthalt på 600 – 800g
  • En gul lök
  • c:a 1/2 dl tomatpuré
  • några matskedar philadelphiaost
  • c:a 1/2 dl creme fraishe
  • en skvätt grädde
  • en buljongtärning
  • en nypa chilipeppar
  • salt och peppar
  • oregano – om man gillar det men det kan vara gott att variera utan
  • smör att steka i

 

Hacka och fräs löken i smör och lägg den åt sidan. Strimla falukorven i avlånga strimlor eller gör små kuber efter tycke och smak. Se till att steka korven i hög värme så att den får yta. Stek gärna i omgångar så får korven bättre färg.

Blanda i övriga ingredienser. Philadelphiaost reder såsen så att den blir tjockare. Förslags vis är man litet försiktig med grädden så att det inte blir blaskigt – annars får det puttra litet längre. Tycker man att tomatsmaken blir litet syrlig sötar man med steviaströ (eller socker). Det behövs oftast bara någon nypa.

Det klassiska är att servera denna rätt med kokt ris men eftersom jag håller koll på mängden kolhydrat brukar jag göra blomkålsris. Då tar man helt enkelt så många blomkålsknippen som man tycker är lagom (3-4 per portion) och kör dem råa i en köksassistent med knivarna tills att man har smulor i risstorlek. Blomkålen behöver inte koka särskilt länge eftersom man gärna vill ha litet tuggmotstånd.

När blomkålen har sjudit ett tag (det kokar gärna över med för hög värme så ha gärna en stor kastrull) häller man av den i en sil. Ett tips är att sjölja ”riset” med kokt vatten för att ta bort litet av blomkålssmaken. Ett annat är att se till att ”riset” får rinna av ordentligt så att det inte vätskar ur sig på tallriken. Man kan pressa lätt med en sked i silen för att får bort överflödigt vatten.

Korv-Stroganoff-med-blomkålsris

En LCHF variant på den klassiska husmansrätten för de som äter litet mer liberal LCHF: Korv Stroganoff med blomkålsris.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>