På begäran: Naanbröd

Så, till saken hör att jag har kollegor från Indien och jag har även pratat med dem om hur jag fuskar i Indisk matlagning. När vi pratade om Naan-bröd lät det inte riktigt som jag gjorde enligt traditionen. Å andra sidan har jag kanske inte samma förutsättningar med öppen eld och någon stor magisk kittel… Trots allt är jag ganska nöjd med mitt tillvägagånssätt. Så här gör jag:

Naan-bröd (ett tiotal)

 • 10 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
 • Litet drygt 1/3 jästkub (15-20 g)
 • 1 tsk salt
 • 2 msk yoghurt
 • någon matsked socker eller honung för att få fart på jäsningen
 • vatten – tills degen får rätt konsistens
 • smör
  Pålägg:
 • pashwari: honung, kokosflingor och russin + smör
 • garlic: vitlök + smör
 • vanligt: smör

 

Värm ugnen till max – ingen varmluft. Har du en pizzasten ska den vara i ugnen. Har du ingen dylika får du köra med en plåt.

Lägg jästen i en matberedare och slå på litet fingervarmt vatten. Klicka i yoghurt, häll i salt och socker / honung. Kör matberedaren något varv. Häll i mjölet och blanda. Späd nu med vatten tills degen får en lagom konsistens (som en pizzadeg). Låt jäsa minst en timme (normalt sett förbereder man detta innan man börjar med sin curry).

Baka ut till den form som önskas. För pashwari naan så skulle jag tipsa att strö på kokosflingor först och köra en vända med kaveln för att baka in dem litet. Sedan kör man på med russin och sist honung + smält smör. Garlig naan är litet mer straight forward och för vanligt naan handlar det ju bara om att pensla med smör.

Baka av på pizzastenen. Det tar 2-4 minuter beroende på hur tjocka bröden är. Gör dem inte för tunna. Om man inte har en pizzasten och kör vanliga naan utan pålägg kan man vända dessa då och då och pensla åvansidan med nytt smör. För naan med ”pålägg” blir det aldeless för kladdigt.

Lycka till!

Det lilla brödet har min son gjort

I full färd att göra Naan-bröd. Det lilla brödet har min son gjort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.