Påläggen på pizzan – kronan på verket

Man väljer ju naturligtvis själv vad man vill ha ovanpå sin pizza / LCHF-pizza / meatzza. Oavsett vilka pålägg man bestämmer sig för finns det ett par enkla och handfasta tips som leder till ett bättre resultat:

1) Var inte girig! Det kan kännas lyxigt att verkligen maximera mängden ost, skinka, korv, oliver etc på sin pizza men det kan straffa sig. Ett riktigt bastant ostlager eller ett lapptäcke av pålägg kan göra så att pizzan inte bakas av som det ska och brödet blir tråkigt och sladdrigt. I det här fallet fungerar det svenska måttot ”lagom är bäst”.

2) Osten ska ligga direkt på tomatsåsen. Lägger man osten överst kväver den övriga ingredienser som inte exponeras av ugnsvärmen. Kolla in hur pizzabagaren gör nästa gång.

3) När det kommer till påläggen arbetar vi alltid mot vätskan. Det finns inget tråkigare än en pizza där till exempel tomatskivor eller champinjoner har vätskat ur sig och bildat en sjö med geggig degbotten. Därför finns det ett enkelt trick och det är att skiva saker som fäller ut vätska riktigt tunt. Detta gäller champinjoner, lök och vanlig tomater etc.

För tomater är ett annat tips att använda cocktailtomater som man lägger på hela. På så vis fäller de inte ut vätska alls men blir lagade i värmen. Det ser även väldigt proffsigt ut. Se bara till att de inte ramlar av när du sätter in pizzan i ugnen. Allt som lätt rullar kan man trycka ned litet lätt i degen.

4) Val av ost. På finare pizzerior / Italienska restauranger är det Mozzarella som gäller. Tänk på att detta inte är den vanliga Mozzarellan som man hittar i en vätskefylld påse utan så kallad Pizza-mozzarella som är torr och litet bastantare. Har man bara ”vanlig” Mozarella kan man riva den och låta den torka på litet hushållspapper, så länge som möjligt. Annars är det risk att vi får för mycket vätska igen.

Jag tycker själv att herrgårdsost har väldigt god smak och fina egenskaper för alla typer av osttäcken och brukar vara mitt standardval. Även att blanda herrgårdsost och Mozarella är ett bra tips och ger litet mer skjuts på smaken.

5) Kremera inte fina råvaror. De flesta pålägg  lägger man på pizzan direkt innan den åker in i ugnen men har man köpt fin lufttorkad skinka så är det helt bortkastat om man gör på det viset. Istället gör du iording pizzan med alla övriga pålägg. När pizzan har gått nästan klart lägger du på skinkan som bara snabbt får hettas upp – max en minut.

6) Dekoration är trevligt. Jag brukar ringla en fin olivolja över pizzan innan jag serverar. Är det en het korvpizza brukar jag använda chili-olja. Sist lägger jag på ett par blad färsk basilika eller om jag inte har det, smular litet torkad basilika över pizzan med tummen och pekfingret.

Brödet i botten, sedan tomatsåsen och osten, sist påläggen. Fin skinka läggs på när pizzan har bakats nästan klar.

Brödet i botten, sedan tomatsåsen och osten, sist påläggen. Fin skinka läggs på när pizzan har bakats nästan klar.

Helgens två pizzor, under tillagning och slutresultatet

Helgens två pizzor, under tillagning och slutresultatet

1 svar på ”Påläggen på pizzan – kronan på verket

  1. Pingback: Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl | Mathias Mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.