Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl

Frun var sugen på pizza. Jag var sugen på att hålla mig striktare till LCHF i och med att det blev litet si och så med det under semestern. Kompromissen blev en LCHF-pizza. Jag är ingen större vän av pizzabottnar som måste bakas av i förväg. Den mest drägliga variant av LCHF-botten jag har ätit är den på blomkål och ost: smakar någorlunda rätt men är konsistensmässigt uppåt väggarna. Tänkte att en deciliter mandelmjöl kanske kunde hjälpa men det gjorde varken från eller till.

För att komplettera mina övriga pizzatips följer dock receptet här:

Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl (en pizza)

  • 3-4 dl riven blomkål
  • 4 dl riven ost (herrgårdsost är en favorit)
  • 1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • salt och peppar

 

Sätt ugnen på minst 225º. Jag körde på högre gradtal (275º) och experimenterade med plåt på pizzasten.

Kör blomkålen i matberedare med knivar tills det blir så små smulor som möjligt. Häll i mandelmjölet och kör ett tag till. Salta, och peppra och blanda i osten. Knäck i ägget och kör ”degen” eller rättare sagt smeten slät.

Pizzan måste bakas på bakplåtspapper. Klicka ut och platta ut till något som liknar en pizzabotten. Om man doppar en sked i vatten är det lättare att breda ut smeten jämnt. Pizzabotten ska nu förgräddas i cirka 15 minuter eller något mer (beroende på tjocklek)

Efter att pizzabotten är klar är följande tips lika bra oavsett om man följer LCHF eller inte:

 

För de som inte äter LCHF eller hellre äter en riktig pizza då och då rekommenderar jag: En riktigt bra hemlagad pizza – degen

LCHF-pizzabottnar måste alltid förgräddas

Den färdiga pizzan. Det var ett elände att flytta över den till en tallrik eftersom bottnen blir så mjuk men den blev rätt fin ändå

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.