Pulled pork – Varför göra det lätt för sig?

Det är väldigt trendigt att göra ”pulled pork” just nu. Kanske för att det är lätt att laga och för att det nästan garanterat ger ett bra slutresultat.

Gör man det enkelt för sig tar man en fläskkar’e, gnider in den i salt och peppar (skär inte bort något fett, det är det som gör att köttet blir mört och saftigt), klyver två lök och skalar och trycker till en fyra-fem vitlöksklyftor med en kniv. Sprutta på en flaska färdig BBQ-sås och skjuts in i ugnen med alltihop i en ugnsfast gryta med lock i c:a 5 timmar på 125° eller i 9-10 timmar i 100°. När köttet är klart är det så mört att det går att dra isär med två gafflar.

Nu är ju inte jag mycket för färdiga produkter så naturligtvis gjorde jag min egen BBQ-sås. I slutändan hade jag nog haft i halva köket i såsen i olika mängd. Vad jag kan minnas var följande ingredienser med:

Tomatpuré, finhackad fräst lök, balsamico-vinäger, maltvinäger, en skvätt rött vin, färskriven ingefära, pressad vitlök, en skvätt ketchup, cayenne-peppar, chili-peppar, salt, vitpeppar, sötströ (stevia), någon nypa frystorkat kaffe och säkert något mer därtill.

Eftersom man även vill ha en rökig smak på såsen och eftersom jag är litet tokig hade jag även försökt framställa min egen liquid smoke (se tidigare inlägg). Detta gav inte alls den förväntade mängd röksmak jag ville ha så jag fick (i brist på köpt liquid smoke) ha i en skvätt färdig chipotle -sås och en dutt rökig whisky.

Tack vare den färska ingefäran och cayennepepparen blev såsen först ganska stark. Tricket jag tog till var att låta den koka säkert en timme eftersom styrka avtar med koktiden.

När jag hade lagat min pulled pork i 4,5 timme tyckte jag fortfarande inte att den var riktigt klar. Jag konfererade litet med min bror, som var inbjuden med familj, och höjde sedan ugnen till 225° i 20 minuter. Det gjorde susen!

En grymt lyckad pulled pork som avnjöts i trevligt sällskap med min bror + familj

En grymt lyckad pulled pork som avnjöts i trevligt sällskap med min bror + familj. Flera väljer att äta rätten i bröd men jag serverade litet andra tillbehör a’la LCHF.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.