Mycket rök utan eld

Det var i alla fall tanken när jag fick för mig att försöka göra egen så kallad liquid smoke. Vad är liquid smoke, kanske någon undrar? Jo det är själva essensen av röksmak fångad på flaska, normalt sett utvunnen från halvbrunna spån av hickory-trä.

Varför försöker man göra egen liquid smoke när detta går att köpa i affären? Det finns tre bra anledningar:

1) Man är litet lätt galen

2) För att man kan

3) För att man bor cirka 10 mil från en mer välsorterad affär

Jag kan inte påstå att jag har någon större erfarenhet av att tillverka liquid smoke. Ska jag vara ödmjuk måste jag framhäva att detta var första gången men samtidig är jag ganska övertygad om att det gör mig till 100% mer erfaren än de flesta andra.

Jag gjorde så här: Jag grillade hamburgare igår och passade på att mata i friskt med flisor av hickory-trä. Detta gav en härlig rund röksmak till hamburgarna samtidigt som det var starten på mitt lilla projekt. I morse samlade jag in alla havlbrunna träflisor och lade dem i ett stycke rent tyg som jag knöt ihop till en påse. Sedan kokade jag detta knyte i cirka 45 minuter och reducerade ned vätskan till i stort sett ingenting.

Resultatet: En pytteskvätt liquid smoke som smakade mer hickory-trä än rök. Inte en 100 procentig ”fail” men klart en besvikelse med tanke på hur mycket jobb jag lade ned.

MEN! Eftersom anledningen till att jag gjorde liquid smoke var att jag skulle ha det till en hemmagjord BBQ-sås hade jag en backup-plan. Dvs, när detta inte gav riktigt så mycket röksmak som jag ville duttade jag helt enkelt i litet färdig chipotlesås och litet rökig whisky. Det gjorde susen.

Så nu är det bara att tänka ut hur man ska göra saker annorlunda nästa gång. Har någon några bra tips är de välkomna att skriva en kommentar. Annars får vi se när jag får ett ryck och försöker igen…

Det är en utmaning att "krympa rök"!

Det är en utmaning att ”krympa rök”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.