En riktigt bra hemlagad pizza – degen

Pizza är en av de rätter där jag inte riktigt kan komma till rätta med någon LCHF-variant. Jag har provat olika recept och till och med testat den brutala meatzzan men det blir helt enkelt inte samma sak. Här följer mitt pizzadeg-recept. För hard core LCHF’are är det bara att blunda och vänta på kommande inlägg om såsen och hur man ska tänka kring påläggen – jag lovar, det finns massor av tips där för alla.

Ingredienser (2 runda pizzor plus några pizzabröd)

  • 1/3 jästkub (eller något mindre)
  • 6 dl vetemjöl special / vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • Något mindre än 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk socker
  • 2-3 msk olivolja
  • Fingervarmt vatten

 

En pizzadeg blir bäst om man har lång tid på sig att förbereda den. Vet man att man tänker äta pizza nästa dag är det lika bra att slänga ihop degen på en gång så att den får kalljäsa långsamt i kylskåpet under natten. Ju mer tid degen har på sig, desto mer kan man minska mängden jäst. (1/5 jästkub)

Jag börjar med att smula jästen i en matberedare. Därefter har jag i salt, socker, bakpulver och litet fingervarmt vatten. En snabb vända på momentknappen förvandlar alla ingredienser till ett degspad. Nu har jag i mjölet och därefter oljan. Sedan gäller det bara att långsamt späda med vatten tills man får en fin pizzadeg. Degen mår bra av att gå ett par minuter i matberedaren men den får inte bli så varm så att jästen dör – det är en ganska bra värmeutveckling i matberedare.

Stoppa degen i en stor bunke (den kommer jäsa rätt mycket), lägg över en bakhandduk och stoppa in den i kylskåpet över natten. Har du mindre tid på dig så gör samma sak åtminstone 2 timmar innan du vill baka av. Det går även att lägga degen i en plastpåse som ligger i en bunke, men vira bara ihop den litet – Tänk på att jästen behöver andas.

Varför socker? Socker fungerar som mat till jästen och sätter fart på jäsningsprocessen. Degen blir alltså inte söt av denna lilla mängd socker.

Varför bakpulver? Genom att göra en riktig jästdeg får man den där segheten som man vill åt i brödet. En gnutta bakpulver ger ett slags kick som gör att degen reser sig i ugnen och pizzan blir betydligt tjockare och bättre. Har man vetemjöl special kan man välja att utesluta bakpulvret eller minska mängden.

Har man inte färsk jäst fungerar även torrjäst men den behöver i regel längre tid på sig för att ge samma resulat.

 

Så vidare till några allmänna tips när man väl sätter igång att baka ut och baka av sin pizza:

Jag bakar mina pizzor på en så kallad pizzasten. Det är en sten som man lägger i ugnen eller i grillen och hettar upp i förväg. Detta gör att man i princip kan laga en stenugnspizza / kolugnspizza hemma. Har man ingen pizzasten är det näst bästa en uppochnedvänd plåt som man hettar upp i förväg på samma sätt.

Tipset är att värma stenen god tid i förväg. I ugn gäller maximal temperatur men ingen fläkt. När man grillar funkar en grill av Weber-typ med lock bäst. Då ska de glödande kolen placeras i en cirkel vid ytterkanterna och inte direkt under mitten av stenen – då bränner pizzabotten.

När du bakar ut pizzan ska du tänka på följande: Skär av en liten bit av degen som du tänker göra pizzabröd av. Den plattar / kavlar du bara ut litet enkelt och delar i lagom storlekar. Genom att baka ett par pizzabröd är du säker på att pizzastenen har blivit tillräckligt varm.

Det som är kvar av degen bör räcka till två lagom stora runda pizzor som passar in på en pizza-sten av ”standardsorlek”. De två degbitarna kavlas eller arbetas ut för hand (om man behärskar tekniken). Det man ska tänka på är att försöka arbeta ut degen från mitten och låta kanterna vara så tjocka som möjligt. När en pizzabagare ”snurrar” ut degen för hand blir pizzan på det här sättet automatiskt. När man kavlar den bör man tänka på att inte kavla hela vägen ut mot kanten. Anledningen är att en tunn pizzakant blir torr och bränner lätt medans mitten där påläggen är förblir opåverkad även om den är jättetunn.

När degen har uppnått samma storlek som pizzastenen bör man se till att mjöla undersidan ganska rejält – Då fastnar degen inte. Jag lägger min pizza på en slags plåt som följde med pizzastenen. Där har jag på tomatsås, ost, pålägg etc. När jag väl kör in pizzan i ugnen flyttar jag den från plåten direkt till pizzastenen. Mjölet underlättar mycket i det här läget.

Varför ställer jag inte bara plåten på pizzastenen som instruktionerna från tillverkaren antyder? Enkelt: Stenen är varm och jag vill utsätta degen för så mycket värme som möjligt från första stund. Dessutom drar porerna i stenen ur fukt ur degen. Använder jag plåten blir botten inte alls lika krispig.

Att laga en pizza på pizzasten i ugn tar c:a 5 minuter.

En enkel pizzadeg som bakas ut efter alla konstens regler

En enkel pizzadeg som bakas ut efter alla konstens regler

1 svar på ”En riktigt bra hemlagad pizza – degen

  1. Pingback: Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl | Mathias Mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.