Torsk Walewska på LCHF-vis

Ett fint namn för fiskgratäng i ugn men smarrigt är det. Egentligen ska man ha vitt vin som man först förkokar fisken lätt i och som sedan följer med i såsen men nu är vi större rödvinsdrickare i hushållet, så jag hade inget hemma. Så här gjorde jag:

Torsk Walewska / fiskgratäng på LCHF-vis (5-6 portioner)

  • Fyra torskfiléer 400g
  • 300 g kålrot
  • 200 g blomkål
  • 3-4 msk smör
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 msk philadelphiaost
  • 1 msk creme fraishe (40%)
  • salt och vitpeppar
  • 1 citron
  • litet dill
  • 5-6 champinjoner

 

Dela kålroten i små kuber och koka den med blomkålen länge (säkert 40 minuter). Under tiden häller du grädde i en kastrull tillsammans med creme fraishe och philadelphiaost och kokar ned detta under omrörning till en lagom tjock sås. När fettet börjar spjälka sig och det blir gula fläckar på toppen av såsen brukar den vara lagom tjock. Pressa ned litet citron i såsen och hacka ned litet dill. Salta och peppra och smaka av

Skiva champinjonerna i ganska tjocka skivor och fräs dem i smör. Stek i omgångar så att det är gott om plats i pannan, då får champinjonerna en finare färg.

Nu är det not läge att sätta ugnen på 225 grader.

Häll kålrot och blomkål i matmixer (knivblad) och kör dem tills en slät puré bildas. Häll tillbaka i kastrullen och klicka i ett par matskedar smör och eventuellt litet grädde. Vispa nu det hela med elvisp så att purén blir så pösig som möjligt. Salta och peppar och smaka av. När det hela är bra knäcker man i ett ägg och vispar ned det. Ägget hjälper moset att hålla formen när man kör det hela i ugnen.

Eftersom blomkål och kålrot innehåller mindre stärkelse än potatis och dessutom har mer vätska i säg behöver man troligtvis sätta tillbaka moset på svag värme och låta litet vatten ånga bort. Det tar ganska lång tid men efter hand blir moset fastare.

Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg i två fiskfiléer i mitten av formen, pressa över citron och salta och peppra. Placera de två andra filéerna över de första och upprepa. Klicka sedan ut moset runt om fisken. Man kan försöka spritsa men jag tror det är svårt då denna typ av mos inte blir lika fast som potatismos.

Fördela de förstekta champinjonerna över fisken och häll över såsen. Sätt in fisken i ugnen i cirka 20-25 minuter. Det man väntar på mest är fin färg på ytan – fisken blir klar ganska fort och går den för länge blir den torr.

Jag serverade min fisk med kokta brysselkål med smör.

Torsk Walewska

Ett fint namn på fiskgratäng. Här på LCHF-vis med mos av blomkål och kålrot.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.