Fisk och skaldjurssoppa med saffran och chili

november 19, 2013

Varje gång jag har postat något med skaldjur så skenar likesen (gillorna?) iväg på Instagram. Så även idag när jag laddade upp en bild på en supersmarrig soppa med fisk, räkor, musslor och mer därtill. Här kommer receptet:

Fisk och skaldjurssoppa med saffran och chili (3-4 portioner)

  • 2 bitar laxfile a 100 gram styck
  • 1 burk musslor i lag
  • Litet färska / frysta räkor
  • 1 rejäl morot
  • 1 palsternacka
  • 1/2 – 1 lök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2-3 dl grädde
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • cayennepeppar
  • Litet färsk chili eller piri-piri efter tycke och smak
  • En klick creme fraishe
  • Salt och vitpeppar
  • Färsk persilja

 

Börja med att skala moroten och palsternackan och skiva dessa. Hacka löken och lägg allt i en kastrull. Koka grönsakerna mjuka.

Om möjligt: sätt någon annan på att skala räkorna så de är klara när du behöver dem;-)

Sila grönsakerna men spara vattnet i en annan kastrull – det är ju en tunn slags grönsaksbuljong och synd att slänga. Koka ned vattnet medan du puréar grönsakerna med mixerstav eller i hushållsassistent.

Häll tillbaka grönsakerna i den tomma kastrullen och späd med grädde, litet musselspad och sist det kokta vattnet till önskad konsistens. Jag gillar när soppan är ganska tjock.

Blanda ned buljongtärningen och saffran och dofta i litet cayennepeppar. Den heta kryddan ger ett extra sting till saffranssmaken.

Salta och peppra tills soppan smakar gott. Saltet lyfter fram saffranssmaken ytterligare.

Dela laxen i små kuber och lägg i dem i soppan. Nu ska soppan bara sjuda i 2-3 minuter. Fisk kokar jättefort, speciellt när de är delade i små bitar. Se bara till att all lax är jämnt tinad om den har varit fryst så att allt lagas lika fort.

Sänk värmen ytterligare och häll i musslorna, de ska i princip bara bli varma. Kokar du dem blir de som gummi.

Sist går nästan alla räkor i men spara några till garnering.

Servera soppan och garnera med en klick creme fraishe, färsk persilja, räkor och färsk chili efter tycke och smak.

Gillar man inte saffran har jag även gjort en liknande soppa med fänkål istället. Den blev också väldigt god.

En saffransdoftande fisk och skaldjurssoppa med creme fraische, färsk chili och persilja

En saffransdoftande fisk och skaldjurssoppa med creme fraische, färsk chili och persilja

2 kommentarer till “Fisk och skaldjurssoppa med saffran och chili

  1. Pingback: Jag vann årets kocks Instagramtävling | Mathias Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>